OBJECTIVE: Anesthesia for the repair of abdominal aortic aneurism can be performed with different modalities of anesthesia or their combinations. The risk level for the morbidity and mortality of the patients, is increased in geriatric patients with the existence of accompanying pathology. To compare two different anesthesia methods (local anesthesia and sedation vs combined spinal and epidural anesthesia) for the repair of endovascular aneurism in a geriatric patient.
METHODS: 16 high risk geriatric patients were included in the study. The parameters of 16 high risk patients who underwent elective or emergency treatment for endovascular aneurism were included. Group-I (n: 8) was given local anesthesia and sedation, Group-II (n: 8) was given combined spinal and epidural anesthesia. Intraoperative and postoperative hemodynamic parameters were reviewed and analyzed. The demographic data of the two groups ressembled each other.
RESULTS: The complication rate was calculated at an average of 6.25%, which was considered insignificant (p> 0.05). There was no significant difference between the duration of hospital and intensive care unit stay for the two groups (p> 0.05).
CONCLUSION: Combined spinal and epidural anesthesia requires much more experience, but it is safer than local anesthesia and sedation for endovascular aneurism patients.
AMAÇ: Abdominal aort anevrizması tamiri için farklı anestezi modaliteleri ya da kombinasyonları uygulanabilir. Geriatrik hastalarda eşlik eden patolojiler varlığından dolayı mortalite ve morbidite riski artmıştır. Çalışmamız geriatrik hastalarda endovasküler anevrizma tamiri için seçilebilen iki farklı anestezi metodunu karşılaştırmayı amaçlamıştır.
YÖNTEMLER: 16 yüksek riskli geriatrik hasta çalışmaya dahil edildi. Elektif ya da acil olarak endovasküler anevrizma operasyonu olacak 16 yüksek riskli hastanın parametreleri çalışmada kullanıldı. Grup – I (n: 8)’e lokal anestezi ve sedasyon uygulanırken, Grup – II’ye ise kombine spinal epidural anestezi uygulandı. İntraoperatif ve postoperatif hemodinamik parametreler gözlendi ve kayıt altına alındı. İki grubun demografik özellikleri birbirlerine uyumlu idi.
BULGULAR: Komplikasyon oranı ortalama olarak %6,25 ve anlamlı olarak bulunmadı (p>0,05). Hastanede ve yoğun bakımda kalma oranında ise iki grup arasında ise önemli bir fark bulunmadı (p>0,05).
SONUÇ: Kombine spinal ve epidural anestezi daha çok tecrübe gerektirir ama lokal anestezi ve sedasyondan endovasküler aort anevrizması hastaları için daha güvenlidir.