OBJECTIVE: To optimize preoperative transfusion strategies and to take necessary precautions, determining the high risk patients for bleeding is important. In this study, it was aimed to investigate immunologic and non-immunologic determinants of the transfusion requirements.
METHODS: Thirty three patients were included in the study. In the preoperative period all patients were assessed in terms of immunologic (TNF-α, IL-10), non immunologic-patient depended (age, gender, ejection fraction (EF), Hct, Hb, creatinin and the INR levels) and non-immunologic surgery depended (temperature and Hb levels during cardiopulmonary bypass (CPB) period, CPB duration ) parameters. During the operation, patients were transfused by a target of Hb 7-8 gr/dl, ≥25%Hct and those who were transfused < 2 and ≥ 2 packs of red blood cell were determined.
RESULTS: Twenty nine of patients were transfused < 2 pack of red blood cell and 4 of them were transfused ≥ 2 packs. Iimmunologic variables did not correlate with the transfusion amount. The patients transfused ≥ 2 packs of red blood cell perioperatively were determined to have lower Hb, Hct and ejection fraction preoperatively and higher cardiopulmoner bypass duration but this finding was not statistically significiant.
CONCLUSION: The results of our study showed that TNF-α and IL-10 levels are not determinants of perioperative blood transfusion requirements. Also, it was not established a statistically important correlation between non immunologic factors and transfusion amounts. Increasing the study patient population for these group of determinants were thought to be beneficial.
AMAÇ: Preoperatif dönemde transfüzyon stratejilerini optimize etmek ve gerekli önlemleri alabilmek için kanama riski yüksek olan hastaların belirlenmesi önemlidir. Bu çalışmada transfüzyon gereksinimlerini etkileyebilecek immünolojik ve non-immünolojik belirleyicilerin araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEMLER: Çalışmaya 33 hasta dahil edildi. Preoperatif dönemde tüm hastalar immünolojik (TNF-α, IL-10), non-immünolojik hasta bağımlı (yaş, cinsiyet, ejeksiyon fraksiyonu (EF), Hct, Hb, kreatinin ve INR düzeyleri) ve non-immünolojik cerrahi bağımlı (kardiyopulmoner bypass sırasındaki Hb ve ısı düzeyi, kardiyopulmoner bypass süresi) değişkenler açısından değerlendirildi. Operasyon sırasında Hb değeri 7-8 gr/dl, Hct ≥ 25 olacak şekilde kan transfüzyonu yapıldı ve <2 ve ≥2 ünite eritrosit süspansiyonu verilen hastalar belirlendi.
BULGULAR: Operasyon sırasında 29 hastaya <2, 4 hastaya ≥2 ünite eritrosit süspansiyonu verildi. İmmünolojik değişkenlerin kan transfüzyon miktarları ile korelasyon göstermediği saptandı. Perioperatif kan transfüzyon miktarı ≥2 ünite olan hastaların preoperatif Hb ve Hct değerleri ve ejeksiyon fraksiyonları daha düşük, kardiyopulmoner bypass süreleri daha uzundu ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi.
SONUÇ: Çalışmamızın sonuçları TNF-α ve IL-10 düzeylerinin perioperatif kan transfüzyon gereksinimi için belirleyici olmadığını göstermiştir. Non–immünolojik faktörler ve transfüzyon miktarları arasında da istatistiksel korelasyon saptanamamıştır. Bu grup belirleyiciler için hasta sayısının arttırılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.