OBJECTIVE: Rocuronium and vecuronium as muscle relaxants drug is to compare the effects of lung dynamic and hemodynamic parameters in patients requiring OLV for thoracic surgery.
METHODS: After approval of the hospital scientific committee and informed consent, 50 patients undergoing thoracotomy, under the age of 70, classified as ASA I-II were selected. Before the operation, patients were divided randomly into two groups; vecuronium Group V (n = 25) and rocuronium group R (n = 25). Onset time of effect and the need for additional doses of muscle relaxants was determined by TOF-Watch®SX device. Hemodynamic parameters and blood gas values were recorded. As lung mechanics, the peak inspiratory pressure (PIP), plateau pressure and end tidal CO2 (ETCO2) values were recorded. The quality of intubation was assessed by Goldberg scale.
RESULTS: Onset time of effect and the need for additional doses of muscle relaxants was statistically longer in the group V than those in the group R (p <0.01).Goldberg scale’s rate was significantly higher in Group R than in Group V (p <0.05). The plateau pressure, PIP, and ETCO2 significantly higher in both groups (p <0.01), but were not significantly different between the two groups during OLV.
CONCLUSION: In our study, we have found that rocuronium provided shorter intubation time and higher intubation quality. We have concluded that rocuronium may be safely used in routine and complicated applications that require rapid intubation such as OLV applications.
Key words: One-lung ventilation, rocuronium, vecuronium
AMAÇ: Tek akciğer ventilasyonu (TAV) uygulanan akciğer cerrahisi olgularında kas gevşetici ilaç olarak rokuronyum ve vekuronyum kullanımının solunum dinamiğine ve hemodinamik parametrelere olan etkilerini karşılaştırmaktır.
YÖNTEMLER: Torakotomi uygulanacak ASA I-II sınıfı, 70 yaş altı olgular vekuronyum Grup V (n=25) ve rokuronyum Grup R (n=25) olarak rastgele iki gruba ayrıldı. Kas gevşetici etki başlama ve ek doz kas gevşetici gereksinim zamanları TOF-Watch® SX cihazı ile belirlendi. Hemodinamik parametreler ve kan gazı değerleri kaydedildi. Akciğer mekaniği olarak tepe inspiratuar basıncı (PİP), plato basıncı ve soluk sonu CO2 (ETCO2) değerleri kaydedildi. Entübasyon kalitesi Goldberg skalası ile değerlendirildi.
BULGULAR: Grup V’de kas gevşetici etki başlama ve ek doz gereksinim zamanları Grup R’ye göre uzun bulundu (p<0.01). Goldberg skalası oranı Grup R’de Grup V’ye göre anlamlı derecede yüksekti (p<0.05). TAV sırasında plato basıncı, PİP, ETCO2 ve PaCO2 değerleri her iki grupta anlamlı olarak yüksek kaydedildi (p<0.01), ancak iki grup arasında istatistiksel olarak fark bulunmadı.
SONUÇ: Çalışmamızda rokuronyumun entübasyonu daha kısa sürede ve daha kaliteli olarak sağladığını bulduk. Rokuronyumun özellikle TAV uygulamaları gibi özellikli entübasyon gerektiren durumlarda ve rutinde güvenle kullanılabileceği kanısına vardık.