ISSN 1305-5550 | e-ISSN 2548-0669
Surgical Treatment and Management of Anaesthesia in Bronchogenic Cysts [GKD Anest Yoğ Bak Dern Derg]
GKD Anest Yoğ Bak Dern Derg. 2011; 17(1): 15-20 | DOI: 10.5222/GKDAD.2011.015

Surgical Treatment and Management of Anaesthesia in Bronchogenic Cysts

Mesut Erbaş1, Sami Karapolat2, Suat Gezer2, Havva Erdem3, Talha Dumlu4, Hakan Ateş1
1Duzce University Medical Faculty, Anaesthesiology Clinic
2Duzce University Medical Faculty, Chest Surgery Clinic
3Duzce University Medical Faculty, Pathology Clinic
4Duzce University Medical Faculty, Chest Diseases Clinic

Introduction: Bronchogenic cysts are lesions that occur as a result of abnormal development of the tracheobronchial system during embryological life, and they are usually localized on lung parenchyma or mediastinum.

Case reports: Three male and two female cases radiologically diagnosed as bronchogenic cysts were followed-up in our clinic. Bronchogenic cysts were localized in the mediastinum (n=3), within parenchyma (n=1), and subcutaneous layers at jugulum (n=1). Cystic structures were totally resected together with their walls and epithelia through standard posterolateral thoracotomy incision under single lung ventilation in four cases and a horizontal jugular incision was used under local anesthesia in one case. An efficient patient- controlled analgesia was provided for thoracotomy patients during the postoperative period. All patients histopathologically diagnosed as bronchogenic cyst were discharged without any problem. The cases were followed-up for 6 month and 2 years, and any long-term complication and recurrence did not observed.

Conclusion: Complete surgical resection of bronchogenic cysts allows for the establishment of definitive pathological diagnosis and absolute cure in cases with bronchogenic cysts. Efficient anesthetic management and postoperative patient- controlled analgesia improve patient comfort and shorten recovery period.

Keywords: bronchogenic cyst, mediastinum, tomography, thoracotomy, anesthesia

Bronkojenik Kistlerde Cerrahi Tedavi ve Anestezi Yönetimi

Mesut Erbaş1, Sami Karapolat2, Suat Gezer2, Havva Erdem3, Talha Dumlu4, Hakan Ateş1
1Düzce Üniv. Tıp Fak. Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ad
2Düzce Üniv. Tıp Fak. Göğüs Cerrahisi Ad
3Düzce Üniv. Tıp Fak. Patoloji Ad
4Düzce Üniv. Tıp Fak. Göğüs Hastalıkları Ad

Giriş: Bronkojenik kistler embriyolojik dönemde trakeobronşiyal sistemin anormal gelişmesi sonucu meydana gelen ve genellikle akciğer parankimi veya mediasten yerleşimli olan lezyonlardır.

Olgu sunumları: Radyolojik tetkikler sonucunda tespit edilen 3 erkek ve 2 kadın bronkojenik kist olgusu kliniğimizde takip edilmiştir. Bronkojenik kistler olgulardan 3’ünde mediastinal, 1’inde intraparankimal ve 1’inde ise jugulum bölgesinde cilt altı yerleşimliydi. Dört olguda tek akciğer ventilasyonunun uygulandığı standart posterolateral torakotomi insizyonu 1 olguda ise lokal anestezi altında jugulumda yapılan horizontal kesi ile kistik yapı duvar ve epitelinin tamamını içerecek şekilde total olarak rezeke edildi. Torakotomi uygulanan olgularda postoperatif dönemde hasta kontrollü analjezi yöntemi ile etkili bir analjezi sağlandı. Histopatolojik inceleme ile bronkojenik kist tanısı konulan olguların tümü sorunsuz olarak taburcu edildi. Olgular 6 ay-2 yıl arasında takip edilmiş ve hiçbirisinde uzun dönemli komplikasyon ve nüks görülmemiştir.

Sonuç: Bronkojenik kistlerin cerrahi komplet rezeksiyonu hem kesin patolojik tanının konulmasını hem de tam kür elde edilmesini sağlamaktadır. Etkin bir anestezi yönetimi ve postoperatif hasta kontrollü analjezi uygulamaları olguların konforlarını artırmakta ve iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Anahtar Kelimeler: bronkojenik kist, mediasten, tomografi, torakotomi, anestezi

Mesut Erbaş, Sami Karapolat, Suat Gezer, Havva Erdem, Talha Dumlu, Hakan Ateş. Surgical Treatment and Management of Anaesthesia in Bronchogenic Cysts. GKD Anest Yoğ Bak Dern Derg. 2011; 17(1): 15-20

Corresponding Author: Mesut Erbaş, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale